Handicapmastodont frygter fokus på besparelser i ny aftale

2. MAJ 2024 • 17:15ERHVERV/POLITIK

Kortsigtet at lave en aftale, hvor udgangspunktet er at spare på området, mener Danske Handicaporganisationer.

Handicapområdet har siden 2007 været gennemsyret af lappeløsninger, hvorfor den første store reform på området i omtrent 17 år er kærkommen hos Danske Handicaporganisationer, DH.

Men den rammeaftale for handicapområdet, der torsdag sen eftermiddag er nået til enighed om, tager for meget udgangspunkt i besparelser frem for investeringer i mennesker med handicap.

Sådan lyder kritikken fra formanden i DH, Thorkild Olesen.

- Jeg frygter, at mennesker med handicap nu bliver ramt af nye besparelser på handicapområdet. Det er kortsigtet at lave en aftale, hvor udgangspunktet er at spare på området, siger han i en pressemeddelelse.

Han anerkender, at der uden tvivl er steder på handicapområdet, hvor man kan bruge pengene klogere, end man gør i dag.

Men ifølge ham nytter det ikke noget, at der er så stort et fokus på kortsigtede besparelser, som, han mener, der er i aftalen.

Der er dog dele af aftalen, der giver DH-formanden mere håb, end han ellers udtrykker.

- Regeringen og partierne bag har aftalt, at Danmark skal have en specialplan på handicapområdet, der skal ske noget på hjælpemiddelområdet og der skal gøres op med den mur af bureaukrati og dokumentationskrav som mennesker med handicap møder, siger Thorkild Olesen.

- Men det afhænger af, om det bliver en spareøvelse.

Den nye aftale, der er indgået mellem regeringen og Liberal Alliance, De Konservative og Radikale Venstre med socialminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i spidsen, fokuserer blandt andet på, at ressourcerne på området skal bruges bedre.

Særligt rigide regler, hvor udgifterne forbundet med bureaukrati og administration, skal sænkes.

Dansk Socialrådgiverforening har ligesom DH et ønske om en langsigtet plan for området. I en skriftlig kommentar fra næstformand Ditte Brøndum påpeger hun, at syv ud af ti socialrådgivere oplever, at økonomiske hensyn står i vejen for faglige hensyn.

Derfor er bekymringen også hos foreningen, at besparelserne, der skal findes på området, kan spænde ben for, at man kan finde de rigtige løsninger.

- Der er brug for at investere i forebyggelse, tidlig indsats og god kvalitet i sagsbehandlingen, så det bliver muligt at bruge pengene klogt, siger Ditte Brøndum.

Hun er dog glad for, at rammeaftalen også indebærer en forenkling af merudgiftsydelsen, der dækker over de ekstra udgifter, man kan have som følge af et handicap såsom medicin, tøj eller transport.

Desuden fremhæver hun intentionerne om mere faglighed i aftalen.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU