DF skyder forslag om dansk træning af soldater i Ukraine ned

10. MAJ 2024 • 08:09ERHVERV/POLITIK

De Radikale ser praktiske fordele ved at træne soldater i Ukraine. DF er ikke med på idéen.

Hos Dansk Folkeparti mener forsvarsordfører Alex Ahrendtsen ikke, at De Radikales idé om at sende dansk træningspersonel til Ukraine for at træne soldater har nogen gang på jord.

Problemet er praktisk, siger Ahrendtsen. Der er simpelthen ikke nok personel til også at klargøre det danske forsvar, hvis befalingsmænd sendes til Ukraine.

- Jeg kan slet, slet ikke se, at det kan lade sig gøre i den situation, vi er i, siger ordføreren.

Christian Friis Bach kom med idéen torsdag aften. Et af hans argumenter er, at andre lande også diskuterer en sådan træningsmodel, herunder Frankrig og Storbritannien.

- Ukraine efterspørger det, og derfor synes jeg, at det er vigtigt, at vi begynder at tale om, hvorvidt vi skal gøre det, sagde han torsdag.

Fordelene er, mener Christian Friis Bach, at træningen kan komme langt tættere på det, som foregår ved fronten, ligesom der er lavpraktiske fordele, når de ukrainske soldater ikke skal bevæge sig ud af landet og langt væk fra fronten.

Desuden er det i Ukraine muligt at bruge det udstyr, som ukrainerne selv laver og har, sagde Christian Friis Bach torsdag.

Alex Ahrendtsen erkender, at der er tale om et dilemma, når der skal tages stilling til nye former for støtte som for eksempel det aktuelle forslag.

På den ene side kæmper ukrainerne "frihedens kamp", siger han. Og der skal Danmark støtte så meget som muligt.

- På den anden side bliver vi nødt til at have et forsvar, der fungerer. Og det er bare skåret ned til sokkeholderne, siger han.

Flemming Splidsboel, seniorforsker hos Dansk Institut for Internationale Studier (Diis), giver Christian Friis Bach ret i, at der kan være logistiske fordele at hente.

Han siger dog også, at der måske kan være en større risiko, hvis dansk forsvar på den måde befinder sig i Ukraine.

Og så er der Ruslands reaktion, som helt sikkert vil være skarp, mener han:

- De vil præsentere det som en provokation og som en optrapning. Som noget, der er helt uacceptabelt.

Om det også er sådan, Rusland reelt vil føle det, eller om de gør det for at sende et signal, er mere tvivlsomt, siger Flemming Splidsboel.

- Rusland ville givetvis råbe og skrige og præsentere det som en aggression og sige, at nu kommer Nato rullende. Men vi skal huske på, at de gør det af politiske årsager, internt og eksternt.

- Det kan vi sagtens håndtere. Men vi skal være forberedte, siger Splidsboel.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU