Wada indleder uafhængig undersøgelse i speget dopingsag

25. APR 2024 • 17:46SPORT

Wada har inviteret en schweizisk anklager til at gennemgå agenturets kinesiske svømmesag.

Den opsigtsvækkende sag om mulig massedoping af nogle af verdens bedste svømmere - alle fra Kina - skal nu gennemgås af en uafhængig anklager.

Det skriver Det Internationale Antidopingagentur (Wada) på sin hjemmeside torsdag.

Det er schweizeren Eric Cottier, der ifølge Wada får frie hænder og adgang til at gennemgå sagens indhold og give sin vurdering af agenturets behandling af sagen, som flere har krævet.

Cottier indleder arbejdet i løbet af de kommende dage og forventes at afslutte det inden for to måneder, skriver Wada.

- Wadas integritet og omdømme er under angreb. I de seneste par dage er Wada uretfærdigt blevet anklaget for partiskhed til fordel for Kina.

- Vi afviser fortsat disse falske anklager, og vi er glade for at lægge sagen i hænderne på en erfaren, respekteret og uafhængig anklager, siger Wada-præsident Witold Banka til Wadas hjemmeside.

Wada har været i skudlinjen, siden agenturet bekræftede flere mediers afsløring af, at 23 kinesiske svømmere blev testet positive for brug af det ulovlige stof trimetazidin før OL i Tokyo i 2021.

De kinesiske antidopingmyndigheder afviste, at de 23 svømmere havde gjort noget forkert.

Kina fandt godt nok spor af et ulovligt stof. Men forklaringen var, at svømmerne uden deres vidende havde fået stoffet ind i kroppen på grund af madforurening fra et køkken på det hotel, hvor de boede.

Wada fik sagens akter tilsendt fra Kina og vurderede, at det var en plausibel forklaring, som man ikke kunne modbevise.

Blandt andre antidopingmyndigheder i USA, Storbritannien og Australien har siden langet ud efter Wada for ikke at offentliggøre fundet og suspendere atleterne.

Ud over den uafhængige undersøgelse vil Wada også sende et team til Kina for at gennemgå landets kamp mod doping, og man inviterer i den forbindelse medlemmer fra andre antidopingprogrammer til at deltage.

/ritzau/

MESTE LÆST SPORT (48 T)

SENESTE RITZAU