EU-forbrugere får ret til reparation af telefoner og vaskemaskiner

23. APR 2024 • 16:28UDLAND

EU-Parlamentet stemmer for nye regler, der giver forbrugere ret til at få repareret dyre varer som telefoner.

Vaskemaskiner, støvsugere og smartphones.

Det er nogle af de produkter, som forbrugere i EU fremover skal kunne få repareret, så de undgår at købe nye inden for kort tid.

Tirsdag godkendte EU-Parlamentet nye regler, som giver EU-borgere en "ret til reparation".

Målet med reglerne er både at gavne miljøet og gøre det billigere for borgerne i EU.

Christel Schaldemose (S) er et af de danske medlemmer af EU-Parlamentet, som trykkede på den grønne knap under afstemningen. Hun mener, at forslaget vil indvarsle en kulturændring i vores forhold til forbrug.

- Lige nu kigger vi ind i en fremtid, hvor forbrugsmønstrene bliver nødt til at ændre sig. Vores "brug og smid væk"-kultur kan ikke fortsætte. Derfor er jeg tilfreds med, at vi nu sætter rammer op for en mere bæredygtig forbrugskultur, siger Christel Schaldemose.

Det nye "right to repair"-direktiv vil i første omgang gælde hårde hvidevarer og elektroniske produkter. Det kan eksempelvis være computere og telefoner.

Hvis ens iPhone har brug for reparation inden for garantiperioden, så kan man bede producenten Apple om at reparere telefonen i stedet for at give en ny, fremhæver Christel Schaldemose som eksempel.

Hun mener dog, at lovgivningen kunne have været mere ambitiøs ved at tage flere produkter med. Schaldemose peger selv på cykler som en oplagt varegruppe.

- Jeg havde gerne set en lov, som gik længere end det, hvor vi er endt, men kompromiset er trods alt positivt. Reparation og genanvendelse af forbrugsgoder er et marked, som kun kommer til at vokse, og det signal sender vi klart til erhvervslivet med den nye lov, siger Christel Schaldemose.

Hos Dansk Industri støtter man de nye EU-krav både af hensyn til forbrugerne og miljøet, siger Karin Klitgaard, der miljøpolitisk chef i Dansk Industri.

- Herhjemme er vi allerede godt i gang med omstillingen, men dette er ikke noget, man bare gør fra den ene dag til den anden. Der er også brug for politisk fokus.

- Vi har længe ønsket en dansk strategi for cirkulær økonomi. Samtidig har vi foreslået, at man etablerer et videnscenter for ecodesign, så vi kan hjælpe virksomhederne godt på vej, siger Karin Klitgaard.

For at få flere til at reparere varer i EU skal en europæisk onlineplatform hjælpe forbrugerne med at finde lokale værksteder. Eller finde sælgere af renoverede varer.

De nye regler skal også give forbrugerne adgang til reservedele, værktøjer og vedligeholdelsesoplysninger. Samtidig forbyder de brug af hardware og software, der hindrer reparationer.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU