FN-domstol afviser at stoppe tysk våbeneksport til Israel

30. APR 2024 • 16:47UDLAND

Nicaragua har rejst sag mod Tyskland ved FN-domstol, som fastholder, at situationen i Gaza er bekymrende.

Den Internationale Domstol (ICJ) har tirsdag besluttet ikke at følge en anmodning fra det sydamerikanske land Nicaragua om at gribe ind over for Tysklands eksport af våben til Israel.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Nicaragua rejste en sag mod Tyskland og den tyske våbeneksport ved domstolen i begyndelsen af april.

Sagen blev rejst i lyset af Israels krig i Gaza.

Nicaragua mener, at Tyskland overtræder FN's folkedrabskonvention ved at støtte Israel med våben under krigen.

Selv om ICJ ikke følger Nicaraguas anmodning om at stoppe den tyske våbeneksport, understreger domstolen i sin afgørelse, at den er dybt foruroliget over situationen i Gaza.

Særligt er domstolen bekymret over den udbredte mangel på mad og andre fornødenheder i det palæstinensiske område.

Ved en høring tidligere i april gav en af Nicaraguas advokater udtryk for, at det er "patetisk", at Tyskland med den ene hånd sender nødhjælp til palæstinenserne i Gaza og med den anden hånd eksporterer våben til Israel.

Tyskland svarede igen ved at sige, at landet gør sit yderste for at tage hensyn til både palæstinensere og israelere under den igangværende krig.

Desuden overtræder Tyskland på ingen måde FN's folkedrabskonvention, forsikrede det tyske udenrigsministerium, for landet har taget ved lære af sin fortid, som omfatter et af verdens mest omfattende folkedrab, holocaust.

Ud over et stop for våbeneksport krævede Nicaragua, at Tysklang genoptager sin støtte til UNRWA, der er FN's organisation for palæstinensiske flygtninge i Mellemøsten.

Tyskland indstillede ligesom en række andre vestlige lande sine bidrag til organisationen tidligere på året.

Det skete, efter at Israel anklagede en række unavngivne UNRWA-ansatte for at have deltaget i Hamas' angreb på Israel 7. oktober sidste år.

Israel har dog endnu ikke fremlagt beviser for anklagen. Det konkluderede en uafhængig rapport, som blev offentliggjort i sidste uge, og som Frankrigs tidligere udenrigsminister Catherine Colonna stod i spidsen for.

Den Internationale Domstol mener ikke, at der er grundlag for, at den kræver, at Tyskland genoptager støtten til UNRWA.

Tyskland er en af Israels største våbendonorer. Sidste år donerede Tyskland våben og andet militærudstyr til Israel for 326,5 millioner euro, hvilket svarer til mere end 2,4 milliarder kroner.

Mens Tyskland støtter Israel med våben, har Tyskland altså sat sine donationer til UNRWA midlertidigt i bero.

Alligevel er Tyskland den enkeltstående aktør, der donerer mest humanitær hjælp til palæstinenserne i Gaza. Det er altså muligt at støtte indbyggerne i Gaza uden om FN-organisationen.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU