Vistisen i debat med von der Leyen: Jeg vil fyre dig som den første

29. APR 2024 • 20:10UDLAND

ID-gruppen ønsker at fyre 10.000 "EU-bureaukrater". Von der Leyen står først for, siger Vistisen i debat.

Dansk Folkepartis medlem af EU-Parlamentet, Anders Vistisen, vil fyrer EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, som den første af 10.000 "EU-bureaukrater", hvis ID-gruppen får magten i EU-Parlamentet.

Det siger Vistisen direkte henvendt til Ursula von der Leyen, som han står ved siden af i den første spidskandidat-debat i valgkampen. Den foregår mandag i den hollandske by Maastricht foran et stort publikum.

- Vores kampagneløfte er, at vi vil fyre 10.000 EU-bureaukrater. Og jeg vil gerne begynde med dig, Ursula von der Leyen, siger Anders Vistisen, mens der lyder et gisp i salen.

Dansk Folkepartis EU-spidskandidat er mandag repræsentant for den højreorienterede gruppe Identitet og Demokrati (ID) i debatten. Dermed taler han på vegne af de øvrige europæiske partier, der er med i ID-gruppen.

Det skete med en sprogbrug, som gav mindelser om den tidligere amerikanske præsident Donald Trump.

- Bruxelles er blevet en sump, lød det fra Anders Vistisen.

Han henvendte sig direkte til Ursula von der Leyen med sin kritik.

- Din periode i EU-Kommissionen har været en katastrofe. Millioner af illegale migranter er kommet ind i vores kontinent på din vagt.

- Du har været i fokus for Pfizer-skandalen, og ikke én europæer kunne stemme på dig, første gang du fik posten. Og de kan heller ikke stemme på dig denne gang.

- Det er ikke et europæisk demokrati værdigt, siger Anders Vistisen.

Ursula von der Leyen er populær blandt EU-landenes ledere efter hendes indsats under corona-epidemien og krigen i Ukraine. Men i EU-Parlamentet har hun et spinkelt mandat bag sig.

Den tidligere tyske forsvarsminister var ikke blandt EU-Parlamentets spidskandidater, da hun i 2019 overraskende blevet trukket frem som EU-landenes bud på en ny formand for EU-Kommissionen.

Efter valget i 2019 klarede von der Leyen sig kun igennem EU-Parlamentets godkendelse med ni flere stemmer end krævet.

Denne gang stiller hun heller ikke op til EU-Parlamentsvalget. Dermed har vælgerne ikke mulighed for at stemme på hende.

- Hvis det står til os i ID-gruppen, så vil du blive den første, der bliver fyret efter valget til EU-Parlamentet, siger Anders Vistisen.

Han anklagede under debatten desuden Ursusla von der Leyen for at føre en klimapolitik, der koster EU job og konkurrenceevne ved at stille hårdere krav end Kina og USA gør.

Debatten var den første, hvor spidskandidater - såkaldte spitzenkandidater - fra alle grupper i Europa-Parlamentet deltog.

I alt deltager otte spidskandidater i debatten. Den er arrangeret af organisationen Studio Europa Maastrict og det store EU-medie Politico.

Det så ellers ud til, at Anders Vistisen ikke fik lov til at deltage i debatten.

Tidligere i april skrev Altinget, at arrangørerne ikke ville invitere Anders Vistisen, da han ikke opfyldte et kriterium for at deltage i debatten.

Spidskandidaterne skal nemlig være sin gruppes bud på den næste formand for EU-Kommissionen. Men Anders Vistisens ID-gruppe mener ikke, at posten som formand for EU-Kommissionen skal blandes ind i valgkampen, da det i sidste ende er EU-landenes regeringer, der vælger kommissionsformand.

Anders Vistisen kaldte det "en undskyldning for, at man ikke vil have os med i debatterne" til Altinget.

I sidste uge ombestemte arrangørerne sig så efter pres fra den europæiske sammenslutning af partier yderst til højre.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU