Slovakiet fremlægger kontroversiel medielov: Vil nedlægge tv-station

25. APR 2024 • 14:11UDLAND

Offentlig tv-kanal er politisk aktivistisk siger regeringen. Modstandere frygter, det erstattes af propaganda.

Slovakiets nationalkonservative regering har fremlagt en kontroversiel lov, som ifølge kritikerne vil betyde, at den nationale radio- og tv-station, RTVS, nedlægges og erstattes med en ny.

Premierminister Robert Ficos regering beskylder RTVS for at have været alt for optaget af "politisk aktivisme", skriver AFP og BBC.

Fico sagde onsdag til nyhedsbureauet TASR, at han forventer, at parlamentet kan stemme om medieloven i juni. Her har partierne i hans koalitionsregering flertal.

Oppositionen og Journalister uden Grænser siger, at Ficos regering vil bruge en tv-station i ny indpakning til propaganda. Slovakiet er medlem af EU.

- RTVS vil blive omdannet til et medie for misinformation, som udgiver regeringspropaganda. Det mener det højreorienterede oppositionsparti SaS.

Modstandere frygter, at mediet vil blive brugt til at fremme en prorussisk fortælling om blandt andet krigen i Ukraine.

Flere private organisationer siger, at de vil kontakte EU-Kommissionen og Europa-Parlamentet og bede om deres støtte for at få stoppet medieloven, skriver Reuters.

Andrej Danko, den prorussiske leder af Det Slovakiske Nationalparti, der er en del af regeringen, siger, at den nye medielov er nødvendig.

Der skal gøres "noget ved den dybe socialisme, som er fremherskende i RTVS", siger han.

Kulturminister Martina Simkovicova fra det stærkt højreorienterede Slovakiske Nationalparti vil få stor indflydelse på, hvem der skal sidde i bestyrelsen i en omdannet offentlig radio- og tv-station. Hun skal udpege fire af ni medlemmer. Resten udpeges af parlamentet.

Hun er tidligere journalist. Hendes kritikere har peget på, at hun selv tidligere har været tv-vært på en prorussisk tv-kanal, at hun har fremmet Ruslands egne fortællinger, og at hun var med til at sprede falske oplysninger om vacciner under coronapandemien. Det rapporterer BBC.

1200 medarbejdere i RTVS har underskrevet en protest mod lovforslaget, og der har været flere store demonstrationer mod regeringen og dens medieplaner

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU